De Vietnamoorlog (Vietnamezen noemen het de ‘American War’) vond plaats tussen 1954 en 1975. Tijdens de oorlog stonden het Noord-Vietnamese leger (NVA) en het leger van de Vietnamese Republiek (ARVN) lijnrecht tegenover elkaar. Het Noorden werd gesteund door communistisch China en Rusland, de anti-communistische Verenigde Staten stonden het Zuiden bij. Tijdens de Vietnamoorlog lieten naar schatting 1.3 tot 4.2 miljoen mensen het leven. Door het land verspreid zijn veel overblijfselen van deze recente oorlog te vinden en te bezoeken, variërend van musea en gedenktekens tot aan tunnelcomplexen en militaire bases. Niet overal is goede Engelstalige informatie en bewegwijzering aanwezig, met name buiten de grote steden wil dit nog weleens ontbreken. Het is de moeite waard om met een lokale gids op pad te gaan als je je wilt onderdompelen in Vietnams recente oorlogsgeschiedenis.
De Hoa Lo-gevangenis in Hanoi, ook bekend als het ‘Hanoi Hilton’, werd gebruikt voor Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Vietnamoorlog. De beroemdste gevangene is de oud-senator en voormalige presidentskandidaat John McCain. Een deel van de gevangenis is nog altijd te bezoeken. De informatievoorziening in het Engels is uitgebreid, ook zijn er audio guides te huur.
De Ho Chi Minh Trail is een complex systeem van 1.600 kilometer aan paden, wegen en rivieren dat Noord-Vietnam tijdens de Vietnamoorlog met Zuid-Vietnam verbond. Waar grote delen van de originele Ho Chi Minh Trail zijn teruggewonnen door de tropische natuur, is 1.200 kilometer aan weg opgegaan in de Ho Chi Minh Road, die loopt van Hanoi tot aan Kontum. Onderweg passeer je de met oorlogsgeschiedenis doordrenkte Demilitarized Zone (DMZ), talloze gedenktekens en kleinschalige lokale musea. Je ontmoet verschillende etnische minderheden en doorkruist de met jungle begroeide Centrale Hooglanden van Vietnam.
Tijdens de oorlog in Vietnam werden Noord- en Zuid-Vietnam van elkaar gescheiden door de Demilitarized Zone, ook wel de DMZ. De DMZ ligt grofweg tussen Phong Nha en Hue, in de buurt van Dong Ha. Het gebied is ongeveer 10 kilometer breed en 100 kilometer lang – zo’n 5 kilometer aan weerszijden van de Ben Hai rivier. Het uitgestrekte Vietnam is hier op z’n smalst. In de DMZ vind je de beroemde Khe Sanh legerbasis, de befaamde Ho Chi Minh Trail, de uitgespreide Truong Son begraafplaats, de Hien Luong brug over de Ben Hai rivier en natuurlijk de Vinh Moc tunnels, een indrukwekkend ondergronds netwerk van drie verdiepingen waar tijdens bombardementen gewoond werd. Bij de meeste bezienswaardigheden in de DMZ is Engelstalige informatie niet of beperkt aanwezig.
In de buurt van Ho Chi Minhstad liggen de Cu Chi tunnels, een tunnelnetwerk voorzien van gevaarlijke booby traps dat tijdens de Vietnamoorlog door de Vietcong werd gebruikt om de Amerikaanse soldaten te slim af te zijn. Bij de ingang van het tunnelcomplex bieden Engelssprekende gidsen zich aan voor een rondleiding. De Cu Chi tunnels zijn goed te bezoeken in combinatie met een tour door de Mekong Delta.
Midden in Ho Chi Minhstad staat het Herenigingspaleis. Op 30 april 1975 ramde een tank van het NVA door de hekken van het Herenigingspaleis, dat toen nog het Onafhankelijkheidspaleis heette. Deze gebeurtenis luidde het einde in van de Vietnamoorlog. In juli 1976 werden na onderhandelingen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam samengevoegd tot de Socialistische Republiek Vietnam. Saigon kreeg een nieuwe naam: Ho Chi Minhstad.
Vlakbij het paleis vind je het War Remnants Museum. Dit museum richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. De indrukwekkende collectie van het museum bestaat uit een groot aantal foto’s en rekwisieten verdeeld over een aantal thematisch ingerichte ruimten, zoals de gevolgen van het giftige Agent Orange en het bloedbad bij My Lai.
De Engelstalige informatievoorziening en bewegwijzering zijn uitstekend, zowel bij het Herenigingspaleis als bij het War Remnants Museum.