Behoort koffie tot jouw eerste basisbehoeften en wil je, ondanks deze dagelijkse hunkering naar cafeïne, richting Azië afreizen? Bezoek dan Vietnam! In een ver verleden was Vietnam – net als veel Aziatische landen – een theeland. In de negentiende eeuw introduceerden de Franse kolonialisten koffie in Vietnam. Sindsdien zijn enkele bijzondere koffiesoorten ontstaan, zoals de traditionele Vietnamese koffie en niet te missen variaties met ei (ca phe trung), yoghurt (sua chua ca phe) en kokosnoot (ca phe cot dua).
Na Brazilië is Vietnam de grootste koffieproducent ter wereld. Het land exporteert jaarlijks meer dan 1,6 miljoen ton koffie. Het merendeel daarvan is Robusta (95%), andere koffiesoorten die in Vietnam groeien zijn Catimor en Excela (beiden variaties van Arabica). Wist je dat ook Nederland en België een groot deel (20%) van haar koffiebonen uit Vietnam halen?
Overal in Vietnam, van cafés tot markten, kom je koffiebonen uit Dalat en de daarnaast gelegen ‘koffiehoofdstad’ Buon Ma Thuot tegen. Beide steden liggen in de Centrale Hooglanden van Vietnam. De omgeving van Dalat en Buon Ma Thuot staat vol met koffieplanten. De hoogte, de vruchtbare grond en het klimaat zorgen ervoor dat hier de Vietnamese Robusta koffie zo goed groeit.
Ben je een échte koffieliefhebber of durf jij jezelf een koffiekenner te noemen? Zorg dan dat je in de maand maart naar Vietnam reist. Jaarlijks vindt in maart namelijk het Coffee Festival in Buon Ma Thuot plaats – een week waarin Vietnamese koffie centraal staat. Tijdens het festival vinden in en rond Buon Ma Thuot verschillende activiteiten, proeverijen en tentoonstellingen op het gebied van koffie in Vietnam plaats.
Hoofstad Hanoi staat in Vietnam bekend om haar koffiecultuur: in het straatbeeld wisselen hippe koffiebars, grote koffieketens en traditionele coffee shops elkaar af. Van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht vind je hier koffieliefhebbers van alle leeftijden. Trieu Viet Vuong is de straat waar je moet zijn voor de beste kop koffie in Hanoi.
Voor een kop koffie in Vietnam moet je geduld hebben – de bereidingswijze heet niet voor niets slow drip – en ‘even koffie drinken’ in Vietnam duurt makkelijk een uur. Vietnamezen drinken hun koffie namelijk heel, heel, heel erg langzaam.